viernes, 29 de noviembre de 2013

Terra Madre Day a Catalunya

Qué és el Terra Madre Day ?
És un homenatge als aliments locals que se celebra el 10 de desembre cada any a tot el mòn. Enguany es pretèn donar molta importància a aquells productes que estan en risc d'extinció, ja que són molts els productes alimentaris tradicionals que desapareixen dia a dia a tot el mòn i amb ells, els coneixements, les tècniques, les cultures i els paisatges vinculats amb la seva producció. Per aquest motiu va nèixer l'Arca del Gust de Slow Food, un projecte per tal de catalogar-los i protegir-los
Per a més informació sobre el Terra Madre Day a tot el mòn: http://www.slowfood.com/terramadreday/welcome_es.lasso
 El Terra Madre Day a Catalunya:
Molts dels convivia de Slow Food catalans hem decidit sumar-nos a aquesta celebració internacional. A continuació us mostrem les nostres activitats:
Convivium Catalunya
Central Cuinant entre amics a 12 mans
 Dia 10 de desembre,
Restaurant Cal Blasi Plaça Viladomat, 21 Berga
 Menús de cuina Km 0 amb productes de l'Arca del Gust 
Del 9 al 15 de desembre
Restaurants de Km 0 Slow Food de la Catalunya Central oferiran un menú amb diferents productes de l'Arca del Gust. 
La Fonda del Saumell Niu nou Cal Fuster Cal Blasi

Convivium Priorat
dia 10 de desembre
Falset
al Restaurant Celler de l'Àspic Celebració del vi novell y sopar preparat amb productes de la comarca del Priorat

Convivium Empordà
15 de desembre
Restaurant Ca la Maria Llagostera
Petit Mercat amb productors que proveeixen el restaurant Ca la Maria i àpat d'agermanament amb els productors, cuiners i consumidors que assisteixin

Convivium Terres de Lleida
17 de novembre
Restaurant Fontdepou
Sopar dels voluntaris que fan possible la Fira Alimentació i Salut

Convivium del Garraf 
 Dia 9 de desembre
A les 10 hores
“El Corral de la Vila” (Hospital Sant Joan de Sitges)
Programa
10:00:
Obertura oficial del Terra Madre Day i presentació de la nova anyada del Blanc Subur
de 10 a 14h:
Al Corral de la Vila
Mercat de la Terra educatiu i interactiu
Embotits
Galls del Penedès
 Pagesos
Olis
Formatges

Cuina en directe amb degustació de productes del Garraf
a les 19'30 hores a la llibreria La Malvasia de Llibres
presentació del llibre La Dolça Revolució de Josep Pàmies

 LA DOLÇA REVOLUCIÓ SERÀ A SITGES EL DIA 9 DE DESEMBRE Dins el marc de la jornada que Slow Food Garraf ha organitzat per a celebrar el Terra Madre Day, s’ha inclòs la presència de Josep Pàmies com a impulsor i alma mater de l’associació que es promou des de Balaguer amb una bona colla de voluntaris i treballadors des de fa més de cinc anys: la Dolça Revolució de les Plantes Medicinals. Josep Pàmies (Balaguer, 1948) és un agricultor que ha participat en el món sindicalista i cooperativista des de la seva joventut. Al llarg dels anys ha comprovat de primera mà el mal que l’agricultura convencional està fent a la salut de les persones i el medi ambient, i això li ha fet prendre consciència dels interessos ocults que es mouen fora de la vista dels ciutadans. És per això que, desenganyat amb l’alimentació industrial que ell mateix també va produir durant uns anys, actualment dedica les seves energies a promoure un estil de vida natural i encoratja tothom a ser part del canvi que la humanitat necessita. A les pàgines del llibre que es presentarà dilluns dia 9, el lector hi trobarà les vivències i reflexions d’un pagès compromès amb temes com l’agricultura ecològica, la lluita contra els transgènics, les plantes medicinals i altres formes de ‘sanació’ que actualment es consideren alternatives.

Convivium Manuel Vázquez Montalbán-Barcelona
Celebra el Terra Madre Day aprenent a cuinar un verdader menú Slow Food!

Pel Terra Madre Day d'enguany des de Slow Food Barcelona hem preparat un taller de cuina a l'Espai Boisà en el que aprendreu a preparar deliciosos plats amb ingredients de l'Arca del Gust de Slow Food. A més d'ensenyar-vos a cuinar les receptes amb l'ajuda del xef Gonzalo, també us explicarem l'origen i les característiques úniques dels ingredients que els han fet candidats a formar part de l'Arca del Gust.   Després del taller de cuina, ens menjarem els plats en un sopar popular de Nadal on continuarem  parlant de la importància dels productes locals de temporada i recollirem propostes de productes de la nostra zona en perill d'extinció com a candidats a formar part de l'Arca del Gust. A més, sortejarem un altre taller de cuina, una panera de Nadal i altres premis relacionats amb Slow Food.
El menú que prepararem i ens menjarem, que han dissenyat els amics de l'Espai Boisà serà el següent:

 -Tartar de fuet (o lukainka), almadroc, pa amb tomàquet i oli d'oliva extra-verge Sarrut o del Maestrat
 -Pizzes de raïm, romaní, mel i formatge de llet crua d'ovella guirra
-Hummus de mongetes del ganxet, crudités i tàperes de Ballobar amb vinagreta d'herbes aromàtiques
-Pollastre del Penedès a la catalana
 -Crumble de pomes saltejades amb malvasia de Sitges i gelat de vainilla

 L'espai Boisà és un centre gastronòmic i cultural de formació culinària que té com a objectiu promoure una cuina sana i creativa a través de tallers de cuina 100% participatius, amb posterior degustació, dinar o sopar i utilitzant aliments ecològics. A més, és un restaurant candidat a obtenir el distintiu Km0-Slow Food el 2014.

No hay comentarios: