Fa uns pocs dies que els mitjans locals i comarcals donaven la
notícia que les bótes de Malvasia del celler de l’Hospital
eren traslladades fora del nostre terme municipal i malgrat que els
responsables asseguraven que tan aviat com sigui possible aquestes tornarien al seu lloc, ha sigut
inevitable que els llums d’alarma s’encenguesin entre
els sitgetans.
Els sitgetans pel que fa a la Malvasia durant, gairebé,
100 anys amb les glòries
hem oblidat les memòries, amb honroses exepcions com la
tasca que va fer Josep Robert i Mestre i alguns pocs més. Malauradament
per al nostre vi, Sitges comta amb més d’un símbol
d’identitat on els vilatans ens agafem quan ens fa falta. A més
a més la vitalitat socio-cultural de la vila és
tanta, que sen’s fa difícil poder ajustar les nostres agendes
amb la gran quantitat d’activitats que tenim cada cap de
setmana.
Aquest context ha permés que oblidem la història
i el pasat gloriòs i que la decadència
de la Malvasia comportès la seva quasi total extinció com
a varietat als anys vuitanta del segle XX. Pel camí hem
perdut la cultura vinícola que tenien els nostres
avantpasats i fins i tot ha fet que tots desconeguesim l’actual situació i
conseqüentment ens sorprengués la notícia
que he comentat al principi d’aquest article.
Coincidint amb l’arribada
d’Slow
Food a les nostres comarques el mòn
del vi ha viscut un ressorgiment que ha provocat un bon posicionament
internacional de diferents zones vinícoles
de casa nostra, el turisme també s’ha vist beneficiat, creant unes
sinèrgies que han afavorit
un teixit econòmic, anys
enrera inexistent. Els productes alimentaris locals viuen un moment de bon
prestigi i fins i tot la nostra malvasia de Sitges, com a varietat ampelogràfica ja no està en risc d’extinció, gràcies
a molts cellers del Gran Penedès
que l’han plantat i ja
elaboren vins portant arreu el nom de la nostra vila. Malauradament vivim
aquest moment amb molta pasivitat desde el bressol. Mentre Sitges hauria de
liderar aquest renaixement, tots els seus governants de l’etapa democràtica han ignorat la realitat i
no han pres les decisions polítiques
necessàries que permetesin
disposar dels mitjans per tal que els tècnics poguessin elaborar vins
sitgetans com s’escau al
segle XXI.
Podem afirmar que la Malvasia mai ha estat una prioritat per
als polítics, mentre veiem
passar trens que permetrien mostrar al mòn un llegat singular, en forma de producte gastronòmic i en un poble turístic. Més d’un
cop he vist les cares de sorpresa i admiració, de periodistes o turistes en veure vinyes envoltades d’edificis (en el cas de les del
mateix Hospital) o d’urbanitzacions,
amb el mar de fons (en el cas de les d’Aiguadolç). Tenim un tresor potencial i
penso que, en general, no ens adonem.
Quan comprem o venem malvasia falsa amb l’argument del preu, ho posem més difícil a l’Hospital
per tal de fer més
rendible la seva tasca. Quan s’organitzen
jornades amb la Malvasia de Sitges com a protagonista i només participen “quatre” bars i restaurants, en una vila on n’hi ha més
de dos-cents, demostrem que les nostres empresses no s’impliquen amb la tasca
En una situació
ideal tindriem un centre d’interpretació de la Malvasia al matéix Hospital, en l’antic celler on els escolars,
els turistes o els sitgetans en general coneguesin l’elaboració dels
vins, la seva història i
es comparesin amb d’altres
de tot el mòn. En una
situació ideal, l’Hospital continuaria elaborant
vins controlant completament la traçabilitat,
desde la vinya fins l’envasat
en ampolla, encara que fos fora del nostre terme municipal. En una situació ideal la Malvasia dolça seria un vi i no una
mistel.la i els sitgetans la valorariem com es mereix, interessant-nos per com
s’elabora, quina situació té i sobretot, fent de prescriptors d’un dels nostres símbols
més importants de Sitges.
No hay comentarios:
Publicar un comentario