viernes, 26 de febrero de 2016

La col oblidada



La col paperina és una col que fa capdell, però no tant premsat com altres varietats. Precisament per la seva forma ovalada i en forma de paperina pren el seu nom. També l’anomenem col de Pasqua, degut a que, normalment, es cull fins aquesta data.

Enguany hem pogut comprar les primeres  cols paperina a finals de març i ens les han portat de Can Pere (Sant Pere de Ribes). Aquesta és una varietat que tant els pagesos com els consumidors, han anat oblidant, malgrat el seu bon gust i les nombroses aplicacions en cuina. Amb ella s’en pot fer l’escudella de Nadal, el tradicional trinxat, els clàssics farcells amb carn i molts altres plats.

Juntament amb d’altres productes com la malvasia de Sitges, els brotons i espigalls, el gall del Penedès o l’escarola cabell d’àngel, Slow Food del Garraf la va incloure a l’Arca del Gust; el catàleg de productes de tot el mòn que estan en risc d’extinció i mereixen ser conservats (http://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/paperina-savoy-cabbage/).

Us animem a demanar-la als vostres pagesos, botigues i mercats. Serà la única forma que el proper hivern tinguem més cols paperina.


No hay comentarios: